Konya Marka tescil Danışmanlığı;
Bir işletmenin mal veya hizmetlerini bir başka işletmenin mal veya hizmetlerinden ayırt etmeyi sağlaması koşuluyla kişi adları dahil, özellikle sözcükler, şekiller, harfler, sayılar, malların biçimi veya ambalajları gibi çizimle görüntülenebilen veya benzer biçimde ifade edilebilen, baskı yoluyla yayınlanabilen ve çoğaltılabilen her türlü işaretleri içerir.
Marka Oluştururken Dikkat Edilmesi Gerekenler;
• Markanız bir ürünü veya hizmeti temsil edeceği için tüketicinin zihninde olumlu bir izlenim bırakmalıdır. Bu sebepten hem kolay hem de ayırt edici özellikte olmalıdır.
• Farklı bir pazara girmeden önce marka adının yabancı dillerdeki anlamına dikkat edilmelidir. Uluslararası bir markaysa ve ihracat yapılacaksa markanın farklı dillerde kötü bir anlamı olmaması gerekir.
• Markanızı oluştururken marka adınıza uygun alan adına sahip olmanız tüketici zihninde daha kolay yer edinmenizi sağlar.
• Marka adınızın mutlaka bir anlam taşıması gerekmez. Daha akılda kalıcı ve yaratıcı olduğunu düşündüğünüz özgün bir isim veya kısaltmada kullanabilirsiniz. Birçok marka, kurucularının isim ve soy isimlerinin baş harflerinden oluşmaktadır.
• Marka seçimi yapıldıktan sonra marka hakkını elde edebilmeniz için tescil edilmesi gerekir. Bu sebepten markanın başkası adına tescilli olup olmadığı öğrenilmedir. Başkası adına tescilli olmaması durumunda marka tescil işlemi için müracaat edilir.
Markalaşmak hem üreticiler hem de tüketiciler için çok önemlidir. Tüketiciyi satın aldığı ürünün hatalı çıkması durumunda değişim ya da iade hakkı ile korurken üreticiyi ürününün isminin lekelenmesi, çalınması vb. durumlardan korur. Artık hiç bir tüketici markasız ürünleri almamaktadır. Bunun sonucunda da markaya sahip olmayan üreticiler ürünlerini ya satamamakta ya da değerinin çok altında başka markalara fasonculuk yapmak zorunda kalmaktadırlar.
Markada en önemli kriter, ürün ya da hizmetleri benzer ürün ya da hizmetlerden farklılaştırmayı sağlayan ayırt edici özelliğinin bulunmasıdır.
Türkiye’de bir markanın etkin olarak korunabilmesi için Türk Patent Enstitüsü nezdinde tescili şarttır.
Marka çeşitleri:
• Ortak Marka: Üretim, ticaret veya hizmet işletmelerinden oluşan, bir grubun mal veya hizmetlerini diğer işletmelerin mal veya hizmetlerinden ayırt etmeye yarayan işarettir.
• Garanti Markası: Marka sahibinin kontrolü altında birçok işletme tarafından o işletmelerin ortak özelliklerini, üretim usullerini, coğrafi menşelerini ve kalitesini garanti etmeye yarayan işarettir.
• Ticaret Markası: Bir işletmenin imalatını veya ticaretini yaptığı malları, başka işletmelerin mallarından ayırt etmeye yarayan işarettir.
• Hizmet Markası: Bir işletmenin hizmetlerini diğer işletmelerin hizmetlerinden ayırt etmeye yarayan işarettir.